måndag 13 augusti 2012

Debatt om Uppsala Cancer Clinic

Läser i Uppsala Nya Tidning om en patient, Helena, som skrivit debattinlägg om att Uppsala Akademiska nu inte skriver vårdavtal med Haile Mahtemes nya klinik (UCC) som utför bukhinnecanceroperationer som han och medarbetare startade nu i år 1 augusti. Helena får därmed inte opereras av den ende i Sverige som kan detta. Nu har hon som tur är fått remiss till Lyon, men det är en hel del kvar innan det går igenom. Känner så oerhört starkt för Helena och alla andra i den situationen. Jag hade tur i våras, fick en av de sista operationerna i april innan Haile Mahteme slutade på UAS. Kan bara tacka alla goda makter för det, att jag slapp krångla eller att min operation ställts in eller skjutits på pga avtalskrångel. Men att det nu tar sig sådana uttryck för andra väntande patienter gör så ont i hjärtat.

Man är så oerhört maktlös i situationen att vara på väntelista för den enda operationen som kan rädda en. Att så många hierarkier ovanför en har ens liv i sina händer. Detta måste lösas! Ja, det finns bra sjukhus i Holland och Frankrike, men om det kostar det dubbla och blir mycket svårare för patienten så måste man våga släppa på maktkamper och prestige. För det finns det gott om i sjukvården. Och baktaleri och avundsjuka. Jag vet att Dr Mahteme i våras var ledsen över detta. Hans enda, och jag menar ENDA motivation är att rädda fler människor. Att inte behöva ha väntekö på 6-9 månader som bara växer för att det inte finn/fanns operationstider på UAS. Att inte behöva operera patienter där cancern spridit sig så långt att operationerna blir allt mer komplicerade. Att undvika lidande. Haile Mahteme är en oerhört skicklig, hängiven och medmänsklig kirurg. Bara hans positiva uppenbarelse i sjukrummet ger kraft att kämpa. Jag hoppas att Dr Mahteme och hans team orkar ta sig igenom allt elakt förtal och jobbiga mediedrev. All styrka till UCC från Dalarna och Falun kommer här!!!

3 kommentarer:

AnnaPanna sa...

Jag får tårar i ögonen av det du skriver. Har tänkt så många gånger att om inte Mahteme brinner så mycket för det han gör hade kanske... ja... behöver inte säga mer. Jag vet ju inte bakgrunden men jag förstår vad du skriver. Har sett det på andra ställen, goda, goda människor som vill hjälpa, som blir stoppade av elaka karriärister, som bara ser sig själv, som inte ser någonting annat, som inte förstår vad det handlar om.

Helena sa...

Hej Åsa! Bra att du sprider detta med att Uppsala Akademiska sjukhus och landstinget i Uppsala län inte skriver avtal med specialistkliniken UCC. Idag har jag fått veta att UCC (som startade 1/8 i år)redan opererat tre patienter och har 30 patienter remitterade till sig. Dock ingen från Uppsala. Detta är mycket märkligt, eftersom Haile Mahteme tidigare var Akademiskas stolthet - han är ju den ende i Sverige som utför sådana svåra operationer!

Jag har nu läst nästan allt i din blogg och det känns som en bra förberedelse inför min operation. (Som jag förmodligen ska få i Lyon, i Frankrike.) Tack för din blogg!

Anonym sa...

Hej! Ja det är hemskt när man blandar in politik i detta. Alla andra landsting har ju betalat multum till Uppsala läns landsting i 10 år för denna operation o nu vägrar Uppsala själva att betala en enda operation själva! De borde skämmas. Och de personer som behöver operationen nu kan ju inte vänta tills politikerna o tjänstemännen surat klart för att Mateme gått sin egen väg. Det är ju helt galet av Uppsala att skicka någon till Framkrike , kan ju knappast bli billigare.....

/Ingela